måndag, juli 13, 2009

Är Gossip värda all uppmärksamhet?

http://www.pastemagazine.com/articles/2009/06/17/gossip.jpg

Det här inlägget kan bli politiskt inkorrekt. Ursäkta.


Ett av de just nu mest omskrivna banden är på Sverigebesök. De heter Gossip. De flesta av artiklarna som skrivs om bandet, i alla fall i Svenska och Engelska tidningar, handlar om att sångerskan Beth Ditto är "kraftigt byggd", lesbisk och feminist och att hon står för det. Och inget fel på kraftigt byggda lesbiska feminister som stå för det. Men finns det inte något att skriva om deras musik? Det går inte att förneka att hon har kraft i rösten. Går det inte att skriva mer om det? Hon gör ett sympatiskt intryck, men det är inte dit jag vill komma. Missförstå mig rätt.

Traditionellt attraktiva kvinnor placeras ofta i bimbofacket - traditionellt oattraktiva kvinnor, särskilt om de utövar musik eller liknande, anses ofta "säga något viktigt".

Jag vet inte varför det är så, men kan det ha något med den viktiga politiska korrektheten att göra? Jag säger inte att Beth Ditto är ointelligent eller att t ex Jessica Simpson är intelligent. Men hade Gossip fått så mycket mediell uppmärksamhet som de nu får på rent musikaliska grunder? Det är väl inte så att tidningarna ser en möjlighet att visa sig lite fördomsfria genom att fokusera på den lesbiska kvinna som dessutom, enligt Svenska Dagbladet, leder den kurviga trenden.

Är egentligen inte artikeln lika sexistisk och fördomsfull, fast på omvänt sätt, som ett skrik om att visa pattarna?

Läs artikeln om Beth Ditto och The Gossip i Svenska Dagbladet.

Etiketter: ,

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

"Och inget fel på kraftigt byggda lesbiska feminister som stå för det."

Varför kan det inte vara fel?
Måste du vara så PK?
Jag tycker det är helt fel!!!

3:02 em  
Anonymous Anonym sa...

Nja. Jag tycker mig se det överallt oavsett PK-innehåll eller inte. Är det något som är enkelt att skriva om så blir det så -- vare sig det är sexuell läggning eller en bildserie där Springsteen går ut från en byggnad. Allt som gör att man slipper skriva om musik är bra, för det är något som ingen kan längre verkar det som.

4:08 em  
Blogger Ola Claesson sa...

FVHC: Ja.

Nicklas: Det konstiga i just detta fall är att även bra tidningar mest fokuserar på sångerskans liv och utseende snarare än musiken. Kan det vara så att Dittos personlighet är bättre och intressantare än vad deras musik förtjänar? Ungefär som Neil Diamond fast tvärtom. Han är komatöst tråkig att se och höra men har skrivit några riktigt bra låtar.

Gossip kanske borde göra en skiva där Diamond skrivit låtarna.

2:01 em  
Anonymous Anonym sa...

FVHC. Jag är en kraftigt byggd tjej som råkar vara lesbisk. Varför skulle jag skämmas för det? du får acceptera att inte alla kvinnor vill ha lilla dig.
Screw you din lilla skit, rent ut sagt. Var inte så ängslig över om du är PK eller inte, stå för dina åsikter bara. Är det så svårt? Jag undrar bara hur du resonerat dig fram till att det är fel att vara kvinna, för jämställdhet, kraftig och gay? Bättre humanist och/eller PK än en dumskalle.

6:30 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida