fredag, maj 29, 2009

Island Records fyller 50

http://bullmurph.com/wp-content/uploads/2009/04/269px-island_records_logo_svg.png

Vad har Fairport Convention, The Slits, Sandy Denny, King Crimson, Mott The Hoople, Free, Cat Stevens, Traffic, Roxy Music, John Martyn, Toots & The Maytals, U2, The Incredible Stringband, Jethro Tull, Richard & Linda Thompson, Burning Spear, Brian Eno, Marianne Faithfull, Grace Jones, John Cale, PJ Harvey, Amy Winehouse, Pulp, Paul Weller, Nick Drake, Bob Marley och Tom Waits gemensamt? Inte mycket kanske, men alla har de någon gång legat på skivbolaget Island Records och i år fyller det 50 år. Skivbolaget har förvisso haft stora kommersiella, men framgångarna är ännu större om man mäter i inflytande.

I nyfikenhet och god smak är grundaren Chris Blackwell ganska svårslagen.

Det är t ex möjligt att Bob Marley & The Wailers, och med dem resten av reggaen, hade fortsatt vara en lokal Jamaicansk angelägenhet om det inte varit för att Blackwell gav ut deras internationella genombrott Catch A Fire 1973.

Det är alltså inte en slump att de båda ledande engelska musikmagasinen Mojo och The Word nyligen hade Islands födelsedag på sina omslag. Vill du veta mer om en av musikhistoriens viktigaste skivbolag rekommenderar jag ett besök till närmaste Pressbyrå och ett inköp av någon (bägge) av dessa tidningar.

Och just det: Grattis!

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida