torsdag, april 02, 2009

Finfin amerikansk folkmusikdokumentär på BBC

http://www.fingerstyleblues.com/images/blind_lemon_jefferson.jpg

Amerikansk folkmusik kan ibland vara intressantare att läsa om än lyssna på. Det brusar ibland mer än vad våra moderna öron tycker om. Men den blir mer begriplig om man känner till låtarnas politiska och sociala sammanhang. I de tre avsnitten av Folk America får vi följa denna utveckling under främst 1900-talets första halva. Det är ett avlägset samhälle som vi fortfarande lever i. Man tvingas ta itu med sina egna fördomar. Eftersom det är BBC som producerat är det gjort med kärlek, kunskap och visuell snygghet. Arkiven med gamla klipp är väl genomsökta och intervjuer med de som bör vara med är med. Dessa tre timmars julafton har rubrikerna Birth Of A Nation, This Land Is Your Land och Blowin´ In The Wind. (Alla länkarna är tyvärr inte aktiva längre, men några klipp är fortfarande tillgängliga.)

Få musikstilar är en så nära spegel till det amerikanska samhället vad gäller arbetslöshet, det länge fullt lagliga förtrycket av svarta, kommunistjakt och de sociala klyftor mellan givare och tagare. På vägen träffar vi Blind Lemon Jefferson, Mississippi John Hurt, Charlie Patton, Familjen Carter, Lead Belly, Josh White, Jimmie Rodgers, Woody Guthrie, Pete Seeger (89 år och fortfarande aktiv), Honeyboy Edwards (94 år och fortfarande aktiv), Joan Baez, Odetta och Bob Dylan bland många andra innan det slutar, oväntat men logiskt, med att The Band flyttar till Woodstock och odlar skägg. Cirkeln är sluten, men fortsätter ändå.

Folk från blueshållet blandas med folk från countryhållet. Det pratas också om betydelsen av Harry Smith och hans kulturgärning Anthology Of American Folk Music och Alan Lomax som med sina inspelningar gjorda "på fältet" blev det första mötet med en mikrofon för många av de fattiga svarta musikerna i södern.

Om man är det minsta intresserad av musik eller historia eller både och är Folk America ett måste. Är det någon på SVT som läser det här? Stefan Wermelin tackar förstås ja till att göra berättarrösten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida