fredag, april 10, 2009

Låt Den Rätte Komma In fortsätter imponera


Att Tomas Alfredsons utmärkta filmversion av Låt Den Rätte Komma In blev en stor framgång i Sverige, både publikt och kritikermässigt, behöver vi inte diskutera. Däremot verkar framgångarna utomlands bara ha börjat. Redan innan den svenska biopremiären och de fem Guldbaggarna, han fick även regipriset för sin förra film Fyra Nyanser av Brunt, hade filmen samlat på sig ett antal festivalpriser i USA, Kanadan, Asien och England.

Nu har även ansedda amerikanska filmtidningen Empire delat ut högsta betyg. Beröm delas ut till filmens innehåll, djup och yta. John Ajvide Lindqvist som skrev både boken och manuset möts också med superlativ. Empire har samma åsikt som jag - att filmen handlar om vänskap: we’re not sure whether the doleful bloodsucker wants the plodding Oskar as a boyfriend, a minion or lunch. Att göra en film om vampyrer och en film med vampyrer är inte riktigt samma sak. Vampyrer har också känslor, trots allt, och det här är en film om vänskap och sökande efter någon att hålla i handen - om än en ovanligt blodig skildring av det sökandet.

Alfredson och Lindqvist har pratat i intervjuer om att i framtiden även göra gemensam filmsak av Lindqvists senaste roman Människohamn. Det börjar verka kärlek banne mig. Men först ska Alfredson som bekant göra Killing på Dramaten.

Om ni inte sett Låt Den Rätte Komma In bör ni förstås göra det omedelbart.

Läs mer om filmen.

Läs mer om boken.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida