tisdag, maj 26, 2015

Konsertrecension: Laser & Bas

Laser & Bas
Plats:
Kafé De Luxe.
Tid:
Fredagen den 22 maj.
Längd:
40 minuter.
Publik:
Ett trettiotal.
Bäst:
Att hjärtat blir varmt.
Saknade mest:
Blir det ingen laser?

Sedan Vit Päls tackade för sig har Carl-Johan Lundgren rest sig ur askan med duon Laser & Bas tillsammans med producenten och multiinstrumentalisten Ola Johansson (synt, gitarr och bas). Om formatet är ett resultatet av att ha tröttnat på all logistik efter sju personer stora Vit Päls får vara osagt, men det borde rimligtvis vara enklare att synka två än sju personers scheman. Live utökas de vanligtvis med Liam Amner från Hey Elbow på trummor (ikväll av - enligt Lundgren - praktikanten Måns Wikenmo och gitarristen Lisa Godin. I Dansa Så spelar hon förresten ett gitarrsolo som får Yngwie Malmsteen att låta som Yngwie Malmsteen. Ingen av de fyra spelar mer än vad som behövs och knappt ens det. Vi som är trötta på musiker som vill visa hur fingerfärdiga de är bör hålla öronen öppna för Laser & Bas.


Längst fram står Lundgren. I en bransch där många envisas med att köra framför spegeln väl inövade poser tills korna kommer hem känns det närmast befriande när Lundgren står med ena handen i jackfickan under de två första låtarna innan han hänger på sig en gitarr, även om han redan innan dess spelar lite congas. Och redan innan första låten tar han i hand med de som står längst fram och presenterar sig. 
Alice Boman-duetten Samma Snack släpptes som singel tidigare i år och är en av kvällens höjdpunkter. Boman är inte på plats och Godin sjunger hennes rader. Låten är långsam och drömsk - nästa mer atmosfär än melodi - och väldigt vacker. Den handlar om att vara snäll. Det kan tyckas vara ett löjligt budskap, men det finns något i Lundgrens röst och framtoning som gör att det låter som att han menar det. Och egentligen handlar låten om en relation som håller på att närma sig slutet. 
Med bara väldigt nyligen utgivna debuten Avancerad Magi att spela låtar från - det här är bandets tredje konsert - är det kanske lite svårt att fånga fredagspublikens uppmärksamhet, men längst fram står några till synes redan trogna fans.
- Passa på att ha kul nu, annars får ni skylla er själva, säger Lundgren inför näst sista låten Alla Gator. Folk längst fram börjar dansa. Många av konsertens nio låtar är stillsamma och har samma lite avigt hjärtevärmande charm som tidiga Torsson bemästrade. Och som antyder att det här är helt ovanligt vanlig musik för alla som ibland tycker om att le utan egentlig anledning.
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida