lördag, september 27, 2008

Paul Newman har avlidit

Paul Newman blev 83 år och hade varit sjuk länge, men ändå. En sann hjälte, inte minst för sin ödmjukhet, självdistans och sköna inställning till livet. 1954 var han så missnöjd med sin insats i The Silver Chalice att han köpte annonsplats i tidningen Variety och bad om ursäkt. Han spelade ofta ärliga och godhjärtade människor. Han verkar ha varit en ärlig och godhjärtad människa, även utanför bion. Till och med i Butch Cassidy & The Sundance Kid där han är bankrånare hoppades man att han skulle klara sig. När han å andra sidan inte var god och glimten i ögonen var avstängd, som i Road To Perdition, var han skrämmande. Till synes utan att spilla en droppe.

Newman belönades med två Oscars (1986 och 2003) och var nominerad ytterligare nio gånger, men anmärkte själv leende att hans Newman´s Own drog in mer pengar på att sälja främst salladsdressing och pastasåser än hans filmer gjorde. "Salladsinkomsten" gick till välgörenhet och hittills har ca 200 miljoner dollar skänkts till olika projekt. Han var även en stor Formel 1-entusiast med eget stall och 1979 placerade han sig tvåa i Le Mans klassiska 24-timmars race.

Under de sista åren av sitt liv valde han filmer efter inspelningens närhet till vatten. Nära till vatten + liten biroll = mycket tid att fiska. Respekt.

The greatest lesson life has thought me? Well, don´t brake when you´re driving upside-down in a tunnel.

Dagens låt är Chagrin av Geraint Watkins.

Läs om Paul Newman i Dagens Nyheter.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida