söndag, september 28, 2008

Bon Iver är perfekt sällskap i höst

Det är en historia som har berättats i alla artiklar om Bon Iver, men den är så bra att den tål en upprepning till. Sångaren, gitarristen och låtskrivaren Justin Vernons förhållande tog slut, hans band splittrades och han flyttade till sin pappas jaktstuga i norra Wisconsin. Där var han tvungen att hugga ved för att hålla sig varm och jaga för att hålla sig mätt. Han var själv med sina tankar och låtar började komma. Bon Iver betyder god vinter på franska. Det står också i alla artiklar.

Resultatet blev skivan For Emma, Forever Ago. Låtarna har en akustisk gitarr i centrum. Ibland förekommer andra instrument, ibland finns det konstiga brusande ljud i bakgrunden, Creature Fear inleds med stämsång i stil med klassiska polisonger som Crosby, Stills, Nash & Young. I The Wolves (Act I & II) dyker något oväntat Keith Moon från The Who upp och spelar trumsolo. När Vernon sjunger utan stämmor påminner hans ljusa stämma lite om Neil Young. Man tycker sig kunna se snötäckta skogar, berg och sjöar när man lyssnar på skivan, på samma sätt som man kan känna sommarvindar och varm sand när man lyssnar på The Beach Boys. Det finns mycket stämning på skivan. Det är skägg och flanellskjorta, det är långa promenader och en knastrande öppen spis som väntar.

Bon Iver är musik för alla oss som någon gång undrat varför livet inte kan gå som vi vill. Men det är också för alla oss som, trots allt, tycker att livet är ganska skönt.

Dagens låt är Skinny Love av Bon Iver.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida