lördag, april 05, 2008

EN YXA!

Jag har redan tidigare skrivit om Henrik Schyffert, men det är dags igen för The Nineties - Ett Försvarstal var väldigt bra. Det var nästan två timmar monolog, det började med väldigt mycket skratt och blev på slutet mer personligt för att sluta allvarligt. Manuset är skrivet tillsammans med Fredrik Lindström och Killing-kollegan Martin Luuk.
Schyffert pratade om problemet med att alltid vara ironisk och att man till slut kommer till en punkt när man inte själv vet om man menar allvar eller inte. Han berättade att han började gå i terapi och när han fick frågan vad är viktigt för dig? visste han inte vad han skulle svara. Schyffert förklarade också att den ironiska generationen var ett resultat av det DDR-Sverige vi hade på sjuttio- och åttiotalet där man menade varje ord man sa och Mikael Rickfors bredbent sjöng att han skulle köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna och faktiskt menade just exakt att han skulle köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna.
Om man är uppväxt med politiskt ställningstagande i alla frågor och axelvaddar till skinnslipsen blir upproret att inte ta ställning till någonting och klä sig som en uteliggare (kortärmat över långärmat).
Övergången till det mer personliga och seriösa slutet på föreställningen gjordes på ett bra sätt och trots att jag följt Schyfferts karriär länge har jag aldrig kommit honom så nära. Det var modigt av honom att släppa in en utsåld teater bakom ironin.
Dagens låt är Hey Princess av Popsicle.

Etiketter: , ,

1 kommentarer:

Anonymous Fredrik Adolvsson sa...

:(

6:21 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida