söndag, juli 12, 2009

Anvil! The Story Of Anvil

http://latimesblogs.latimes.com/extendedplay/images/2008/01/14/anvil_300_2.jpg

I början av åttiotalet var det kanadensiska hårdrocksbandet Anvil på väg mot ett stort kommersiellt genombrott. Inget unikt med det. Bl a Lars Ulrich från Metallica, Lemmy från Motörhead och Slash tillhör fortfarande fanskaran. Det finns många band i rockhistorien som varit nära limousinen och champagnen men snubblat i sista sekunden. Det unika med Anvil är att de fortfarande håller på.

Medlemmarna har andra jobb vid sidan om, men de har aldrig lagt instrumenten på hyllan. Sedan debuten med Hard´n´Heavy 1981 har de släppt sammanlagt 13 skivor, den senaste hette This Is Thirteen och släpptes 2007 och de jobbar just nu på ytterligare ett album.

Om det inte varit för dokumentären Anvil! The Story Of Anvil hade jag förmodligen missat deras öde. Filmen hade premiär i år och har redan uppnåt någon form av kultstatus. Den handlar om missade möjligheter, vänskap och att aldrig ge upp sin dröm - även om man kanske borde.

Om det i filmens inledning ibland är svårt att hålla sig för skratt - de spelar för ca 7 personer i en bar i Tjeckien och har en "manager" som knappt pratar engelska - men man blir efterhand smittad av sångaren och gitarristen Steve "Lips" Kudlows energi och envishet och snart slutar man skratta åt dem och börjar istället hoppas att de ska lyckas.

Filmen handlar också om vänskapen mellan "Lips" och trummisen Robb Reiner. De har spelat tillsammans sedan 1973 och hur många band har hållit så länge? Särskilt i nästan konstant motvind.

Trots alla motgångar och tragikomiska scener som passerar i filmen, kan jag inte låta bli att bli varm inombords när den sista scenen tonar ut. Då har bandet just inlett en Japansk rockfestival klockan halv tolv på förmiddagen. Anvil rules. På riktigt.

Besök Anvils hemsida.

Läs mer om Anvil! The Story Of Anvil

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida