söndag, november 02, 2008

Låt Den Rätte Komma In värmer hjärtat

http://cdon.se/media-dynamic/images/product/00/00/95/62/36/3/6722a38f-f14b-4a72-acd8-a95666278af6.jpg

När man pratar om bra svensk film brukar man behöva lägga till bra för att vara svensk. Det behöver man inte med Låt Den Rätte Komma In. Den är bra - punkt slut. Den har både djup och yta. Ytan består av knäckande vackert foto signerat Hoyte Van Hoytema. Djupet består av en av de vackraste skildringar av vänskap jag sett. Lina Leandersson som Eli och Kåre Hedebrant som Oskar imponerar i sina roller. Om du funderar på att strunta i filmen för att du inte gillar vampyrfilmer tänker du fel. Det finns förvisso vampyrer i filmen, men det är inte en vampyrfilm. Med det inte sagt att blodet inte både flyter och droppar ibland. Däremot vet Alfredson att det som inte visas är mer otäckt än det man ser och inget är så otäckt som det människor gör mot varandra. Inget är heller så vackert som det människor gör för varandra.

Tomas Alfredsons två senaste filmer Fyra Nyanser Av Brunt och Låt Den Rätte Komma In har gjort honom till en av de stora, i alla fall i min bok. Den sistnämda har blivit en framgång även internationellt, med hittills sammanlagt 13 festivalpriser som facit.

Jag hade höga förväntningar på den här filmen. Även om den kanske inte överträffar John Ajvide Linqvists bok görs den full rättvisa. Det är mer än jag vågat hoppas på. Hösten tillhör en mobbad trettonåring och hans nya kompis.

Läs mer om boken.

Läs en intervju med Tomas Alfredson.

Dagens låt är Something av The Beatles.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida