tisdag, oktober 17, 2006

En promenad med Ron Sexsmith

http://radiofreechicago.typepad.com/reredesign/images/ronbw.jpg

Melodier. Så enkelt kan man nog sammanfatta Ron Sexsmiths storhet. Melodier så fint utmejslade att det inte går att skydda sig mot dem. Melodier så enkla att Cole Porter och Paul McCartney ibland framstår som elefanter i en porslinsaffär. Till detta får man små vackra berättelser om förlorad kärlek, avståndsförälsker och drömmar om något vackrare. Sexsmith har egentligen aldrig gjort något annat än just detta. När han försökte utveckla sig på albumet Blue Boy blev resultatet sådär. På samma sätt som jag skulle bli besviken på Radiohead om deras nästa album inte lät helt olikt allt annat de gjort tidigare skulle jag bli besviken om nästa Ron Sexsmith inte lät som allt annat av Ron Sexsmith.

Jag upptäckte hans musik 1999 när jag jobbade i skivaffören Z i Växjö. Hans tredje skiva Whereabouts hade precis släppts och ett flertal skribenter jag litade på gjorde vågen med fuktiga ögon. När någon på Z - som uppenbarligen inte kände mig särskilt väl - sa om det är någon skiva du vill låna hem och lyssna på får du gärna göra det. Det var så jag upptäckte bl a Emmylou Harris, Tom Waits och Ron Sexsmith.

Att efter många om och men lyssna på Ron Sexsmiths senaste album Time Being, släppt i maj, är som att träffa en gammal vän jag inte sett på länge. Vi gick inte ut och festade, blev inte fulla, skrek inte på vakterna. Vi satte oss bara ner med varsin kopp te och sedan tog vi en promenad och pratade om vad som har hänt i våra liv. Ibland betyder sånt mer än man vill erkänna.

Även om jag vill att Ron ska fortsätta ge oss melodier med lagom sorgliga texter om vardagen hoppas jag att han är lycklig i Kanada. Jag hoppas att han får läsa sina böcker och umgås med sina barn. Kanske är det där melodierna föds. Vill han ta en fika kan han slå en signal.

Dagens låt är In A Flash av Ron Sexsmith.

Etiketter: ,

11 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Ron spelar live på måndag i Malmö.

4:03 em  
Anonymous Anonym sa...

Tror han spelade i Uppsala också.

8:02 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Resesällskap efterlyses härmed...

Jag kan tänka mig Tommy längst fram. Skrikandes efter Ace Of Spades...

5:25 em  
Anonymous Anonym sa...

"Your life burns faster! Obey your master! Master!"

5:59 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Den gode Ron brukar förvisso spela covers, bl a har han gjort Leonard Cohens Hey That´s No Way To Say Goodbye. Varför inte riva av The Call Of Ktulu?

6:19 em  
Blogger Janne A sa...

Rätta mig om jag har fel men...nog spelade Ron Sexsmith i Växjö konserthus för sådär 6-7 år sen?

8:13 em  
Blogger The Female Dinousaur sa...

Jag gillar också Ron! Han gör sköna, softa låtar som man kan få ont i hjärtat av. Och låten han gör med Ane Brun (Song No. 6) på hennes duettalbum är helt tokigt underbar!

10:34 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Janne: Du har rätt. Varför jag inte gick dit vet jag fortfarande inte. Det var på Whereabouts-turnén.

B*i*g*g*i*s: Den har jag inte hört, bara hört talas om. Men hon har också en fantastisk röst.

6:41 em  
Anonymous Anonym sa...

Ola: Jag kan tänka mig följa med. Om du lovar att han spelar Dyers Eve så kommer jag garanterat, men jag kan tänka mig att lyssna även utan Metallica-covers... Slayer, Children of Bodom, In Flames och Lamb of God spelar på Malmömässan framöver dessutom. Det vill jag också se! Krokomag.com rapporterar!

3:14 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag har för mig att duettlåten även finns med på Ane Bruns " A Temporary Dive". Jag vet att jag hört den i varje fall.

2:05 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Tommy: När kör vi? Konserten är utannonserad till åtta.

Nicklas: Host! HOST!

4:51 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida