onsdag, april 08, 2009

Jag behöver en biografi om Jan Johansson

http://www.folkbladet.nu/wp-content/uploads/0709/Jan_Johansson_omslag__468_1.jpg

Om man säger svensk jazz måste man säga Jan Johansson och säger man Jan Johansson måste man säga Jazz På Svenska. Här blandades den ibland misstänkt "svåra" musikstilen jazz med svensk folkvisor - mest känd är Visa Från Utanmyra som du garanterat hört även om du inte vet om det. Johansson spelar här så enkelt och återhållsamt med så mjuka fingrar att man redan efter några få takter förstår att han var något extra. Att han dessutom spelade svängigt som en hel bordell på Cornelis Vreeswijks klassiker Ångbåtsblues från albumet Grimascher Och Telegram tyder på hans bredd. Redan innan dess spelade han med amerikanska musiker, bl a Stan Getz. När han debuterade i Sverige 1961 med Younger Than Springtime hade han redan utvecklat sin säregna stil.

Johansson inte bara kunde spela vad som helst, han hade ett behov att faktiskt göra det, att sätta låten i fokus - inte sig själv. Det är förstås ett enkelt kännetecken för alla sanna musiker. Han spelade inte bara, han komponerade också. Bland annat tonsatte han Här Kommer Pippi Långstrump och bidrog med mer än komp till de låtarna han gjorde med Cornelis.

Men det enda jag vet om människan Jan Johansson är egentligen att han omkom i en bilolycka i november 1968, bara 37 år gammal. Nu har Erik Kjellberg skrivit biografin Jan Johansson – tiden och musiken som borde kunna ändra på min kunskapslucka. Det finns en bra recension av boken här, publicerad i DN.

Innan man ens hinner säga intressant skägg har jag reserverat den på bibliteket.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida