fredag, mars 27, 2009

Swingers skildrar pojkar som vill vara män

http://images.teamsugar.com/files/upl1/1/13839/19_2008/jon-web.jpg

Om du inte sett filmen Swingers kan det bero på att den fick lökiga titeln Du, Var Är Brudarna? när den kom till Sverige 1996. I rollerna finns då okända skådespelaren/författaren/regissören/producenten Jon Favreau (The Sopranos, Friends, Iron Man, Elf), då lika okända och betydligt smalare Vince Vaughn (Vince Vaughn) och underskattade Ron Livingston (Band Of Brothers, Office Space och tydligen Sex And The City). Filmen börjar med att den känsliga grubblaren Mike (Favreau) försöker komma över sin fd flickvän och hans glidarkompis och självutnämnde mästarflörtare Trent (Vaughn) tvingar med honom på en resa till Las Vegas.

Alla förutsättningar finns för en riktigt hemsk film, men det är en underhållande film med förvånansvärt bra handling. Dialogen är effektiv och känns naturlig. Manuset av Favreau håller genomgående en trovärdig ton. Man kan tycka att karaktärerna är stereotypa, men de är inte mer stereotypa än vad killar är i tjugoårsåldern.

När de åker till Las Vegas gör de det i alldeles för stora kostymer. Metaforen kan anses övertydlig, men det stör inte. Scenen där Mike ringer till Nikki och - upprepade gånger - lämnar meddelande på hennes telefonsvarare hade en Woody Allen i högform kunnat vara stolt över.

För filmnörden finns det också snygga referenser till Star Wars, Martin Scorsese och Quentin Tarantino. Vissa tydligare än andra.

Det är inte ofta man ser en film som skildrar brytpunkten mellan tjusningen i att hänga med grabbarna och tjusningen i att ha ett seriöst förhållande lika bra som Swingers. Rekommenderas.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida