måndag, december 08, 2008

McNulty från The Wire blir lordprotektor


Få länder är så förknippade med monarki som England, men under några år i mitten av 1600-talet styrdes landet av Oliver Cromwell som hade titeln Lord Protector. Några parlamentariker var missnöjda med Charles I maktfullkomlighetstendenser och när motståndet mot kungens makt blev allt mer högljutt, samtidigt som han vägrade gå med på de kompromisser som krävdes, var det Cromwell som stod i spetsen för The New Model Army. Denna besegrade kungens trupper i ett blodigt inbördeskrig och Cromwell hade makten i fem år fram till sin död 1658. Året innan sin bortgång erbjuds han kungakronan men tackat nej - han ville inte ha en titel han varit ansvarig för att avskaffa. Efter Cromwells död tog hans son Richard Cromwell över titeln, men lyckades inte hålla samman parlamentet och armén. Charles II återinfördes som kung, Cromwells lik grävdes upp och halshöggs två och ett halvt år efter sin död - på samma datum som Charles I hade avrättats. Charles II gjorde sedan ett betydligt bättre jobb än sin fader och är än idag en av Englands populäraste regenter.

I färska BBC-serien The Devil´s Whore får vi bl a följa dessa händelser. Huvudkaraktärerna är fiktiva Angelica Fanshawe (hon påstås vara en av kungens döttrar och spelas av för mig tidigare okända Andrea Risbourough), Edward Sexby (spelad av Jon Simm känd från Life On Mars) och Oliver Cromwell (spelas av Dominic West känd från The Wire). Det är en serie som, i alla fall vad jag kan avgöra, är ovanligt historiskt korrekt. Det är inte så vanligt som det borde. Om man bortser från att Angelica Fanshawe förmodligen är mer frigjord och medveten än de flesta (alla andra?) adelskvinnor vid den här tiden och kanske har läst mer feministteori än vad som var rimligt för en 1600-talsmänniska är serien välskriven.

Nu väntar jag med spänning på att någon svensk kanal ska köpa in dessa fyra tv-timmar. Varför inte göra en historisk feministkväll av det och visa något om drottning Elizabeth och Emmeline Parkhurst också?

Här kan man läsa texten till Monty Pythons låt om Oliver Cromwell.

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Finns nu på Voddler.

10:36 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida