fredag, februari 20, 2009

Stora öden i småstad av Åke Edwardson

Just det, en bild

När Nick Hornby släppte sin moderna klassiker High Fidelity var det många som liknade den vid en perfekt popsingel. Åke Edwardsons Jukebox är i så fall en perfekt countryballad med lätt tilltufsade polisonger. På utan en enkel skildring av ensamhet och sökande efter kärlek, rädsla för det nya och saknad av det gamla. Men också betydligt mer. En tillbakablick mot ett enklare samhälle i ett enklare Sverige, som förmodligen aldrig var så enkelt och hemtrevligt som man minns det. Boken blir aldrig en blick tillbaka på den gamla goda tiden, även om många säkert sett den som en sådan. Den skulle lika gärna kunna utspela sig här och nu, 2009 (eller 2003 när boken kom) kommer också bli "den gamla goda tiden" så småningom.

Edwardson är mest känd för sina romaner om kommisare Erik Winter, men i Jukebox skriver han en roman som borde vara omistlig läsning för alla som vuxit upp i en mindre stad - eller andra som undrar hur det är att växa upp i en mindre stad där alla känner till allas hemligheter och där alla förändringar automatiskt döms som något negativt, även om de öppnar fler vägar än de stänger.

Boken utspelas under första halvan av sextiotalet och handlar om folk som kanske inte är riktigt nöjda med sitt liv. Vissa pratar om att förändra det, vissa har inget val. Vissa ger upp inför tidens kraft, andra använder utvecklingen som en anledning att ta itu med sina liv. Vi formar våra egna öden.

Edwardson har skapat ett gäng karaktärer med finmejslad precision, karaktärer som han uppenbarligen tycker om och bryr sig om. Kanske är det delvis en omfamning och ett farväl till hans egen uppväxt i Vrigstad och Sävsjö. Samhället i boken är inte namngivet med beskrivs som en järnvägsknut.

I böcker och filmer som ser tillbaka på en tid som vi redan skrivit facit över brukar det ibland finnas en tendens att ge karaktärerna kunskaper som är våra snarare än deras, men detta behandlas på ett snyggt sätt. Jukeboxägaren Johnny kör runt med sin Volvo Duett på landsbygden, underhåller och byter skivor i sina på kafén och i restauranger utplacerade jukeboxar. Hans dilemma är att fler och fler ungdomar numera har egna skivspelare hemma, och att nya kanalen P3 spelar popmusik hela dagarna. Frågan har onekligen tagit ett steg framåt sedan sextiotalet och är just nu en dagsaktuell fråga i fildelar-debatten. Författaren lägger ut några liknande trådar, men drar aldrig för hårt i dem.

När jag läst klart sista sidan och la ifrån mig boken log jag och hade en liten klump i halsen. Jag upphör aldrig att förvånas över hur enkla medel de riktigt skickliga använder för att nå längst in.

Läs mer om Åke Edwardson.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida