torsdag, april 10, 2008

Revolver i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu


På klassresa i Köpenhamn 1990 köpte jag The Beatles skiva Revolver på vinyl i en affär på Ströget. Om jag inte minns fel låg den inne på en gård. Jag har letat efter den varje gång jag varit där sedan dess, men inte hittat den. Kanske har den flyttats eller lagts ner. Deras gamla Hamburg-kompis Klaus Woormanns kollage på omslaget såg konstigt ut i sin svartvithet, särskilt i jämförelse med de tidigare skivornas grupporträtt. Innan dess hade jag inte ens sett omslaget, det betydde att jag inte hade skivan och jag köpte den. Jag kände mig väldigt häftig på hemresan när jag satt med den i påsen i bussen. Jag tyckte Tomorrow Never Knows var det konstigaste jag hört och de vassa Psycho-stråkarna i Eleanor Rigby var otäcka. Jag undrade varför alla instrumenten i Taxman var låg längst ut till vänster förutom tamburinen och koskällan som låg längst ut till höger.
I början av 1996 klarade jag mitt teoriprov och firade genom att gå till Skivan & Boken - detta var tre år innan jag började jobba där - och köpa Revolver på CD. Den kostade 169 kr. Omslaget gjorde inte samma intryck i CD-format och baksidan utgjordes enbart av låttitlarna. Robert Freemans snygga gruppbild - den stora till vänster på bilden - var uppklippt och placerad i häftet (som rent tekniskt inte är ett texthäfte eftersom det inte finns några texter i det). Det hade gått några år sedan jag lyssnat på skivan. Jag tror Rubber Soul var min favoritskiva vid den här tiden, men är inte säker. Innan dess var det Sgt Pepper. Autist javisst.
I november 2007 åker jag till Liverpool med en allt mer plågad kompis. Där finns det, inte helt oväntat, mycket Beatlesrelaterat. Det finns muggar, det finns Beatlesmuggar och det finns Beatlesmuggar med Revolver-omslaget på. Bara för några minuter sedan drack jag ångande hett te från den. Senast jag lyssnade på skivan var igår.
När jag köpte en MP:3-spelare för några månader sedan var de tre nämnda skivorna de första jag flyttade över till bärbart format, med The White Album på en tapper fjärdeplats.
Trots att jag hört tusentals skivor i mitt liv finns det ingen som hållit för lika många lyssningar som den där konstiga svartvita jag hittade i Köpenhamn på en i övrigt borttappad klassresa.
Dagens album är Revolver av The Beatles.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Steve McKagan sa...

Vafan, jobbar du fortfarande där?

7:15 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Nej, det gör jag inte. Slutade för tre år sedan.

8:26 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida