måndag, januari 05, 2009

Hårdrock - fördomar och fakta


All hårdrock låter likadant - Få musikgenrer är så breda i sitt sound som hårdrocken. Det finns fler varianter än någon kan räkna. Det är nog schlager du tänker på.

Är alla hårdrockare satanister? Nej, och det finns kristna hårdrockare. Mest känd är kanske Dave Mustaine i Megadeth. Många hårdrockstexter handlar om djävulens inflytande på människan i historien, kanske främst av den anledningen att han gör ett snyggare skivomslag än Gud eller Siewert Öholm. Dessutom ingår mörka texter i hårdrockens referensvärld, precis som kärlekstexter gör i popmusik. Kristna grupper brukar tolka in satanistiska budskap. Ibland via baklängesuppspelning, ibland via fritt tolkade förkortningar. AC/DC betyder t ex inte Anti Christ/Devil´s Child utan kommer från en omkopplare på gitarrbröderna Youngs systers dammsugare och betyder växelström (alternating current)/likström (direct current). Iron Maiden utmålades ofta som satanister pga låten The Number Of The Beast, även om den i texten tar avstånd från djävulsdyrkan - this can´t go on, I must inform the law. De tiotal låtar bandet har gjort som handlar om Gud lyfts sällan fram när frågan tas upp (se t ex Revelations och For The Greater Good Of God).

Varför skriker hårdrockare när de sjunger? Man hör ju inte vad texten handlar om. - Sant. Detta sker för att dölja att texterna, men några undantag, är ganska dåliga och bara handlar om brudar, sprit och eld.

Kan inte Metallicas trummis Lars Ulrich lära sig hålla takten? Tydligen inte.

Måste man vara så där utklädd? Nej, men det gäller att passa på. Hårdrockare ser gärna sig själva som en stor familj, ständigt utsatta för spott och spe som de är. Därför vill de visa sin tillhörighet. Man kan också utan problem ha skjorta och sidbena, men ändå läderhjärta innerst inne (OBS! Om ditt hjärta verkligen är av läder riskerar du att dö).

Börjar man spela hårdrock för att man inte hanterar sitt instrument? Detta är en vanlig missuppfattning - i själva verket är det tvärtom. Vissa former av hårdrock är bland den svåraste musik man kan spela med höga krav på både teknik och kondition.

Blir man inte arg av att lyssna på hårdrock? Nej - återigen tvärtom. Hårdrock är förvisso oftast aggressiv musik, men den är bra att avreagera sig med och överskottsenergi förbrukas. Man får ur sig sin ilska i musikform istället för att gå ner på stan och slåss. Hårdrockare är, i de allra flesta fall, snälla människor.

Ska man verkligen ta alla monster och explosioner på allvar? Det behövs inte. Men hårdrock är ofta teatraliskt. Det började redan med Alice Cooper. De stora banden tar ofta musiken på allvar men har glimten i ögat när den åtta meter långa mumien sprutar eld med ögonen.

Är hårdrocken trendkänslig? Hårdrocken lär aldrig bli finkultur och därför har den evigt liv. Man kan göra vad man vill med den. Hoppa på den, sparka på den, elda upp den, utsätta den för Manowar, slå den i huvudet med Hem & Skola, stoppa in den i en grotta och mura igen utgången. När domedagen är här kommer Motörhead ändå stå inför ett svart publikhav någonstans och spela Ace Of Spades i 110 km/h.

Etiketter:

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Kolla in mina metal o rock recensioner, kommentera gärna!

9:27 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida