måndag, juli 13, 2015

Skivrecension: Paul McCartney - McCartney II

Paul McCartney
McCartney II
(Concord/Universal)
Betyg: 4
Nej, den här skivan är inte ny eller egentligen ens aktuell, förutom att bra musik alltid aktuell. Och efter att ha lyssnat på den under veckan har jag förstått att den förtjänar mer uppmärksamhet. När jag skrev guiden Paul McCartney För Nybörjare nämnde jag den inte. Även om jag nu insett att den är bättre än Flowers In The Dirt.

Sommaren 1979 hade McCartney lämnat Wings och vad som hände då var samma sak som hände när han lämnade The Beatles tio år tidigare - han gick in ensam i hemmastudion och spelade in en experimentell skiva (hans första skiva hette bara just McCartney, titelns likhet tio år senare var inte en slump).

McCartney II använder han sig av syntar på ett sätt som låter som om han fått en ny leksak i julklapp och vill veta vad alla knapparna är till. Och det var förmodligen ungefär så det gick till.

McCartney II är en väldigt lekfull skiva, utan att för den sakens skull någonsin blir tramsig, även om Bogey Music närmar sig gränsen. Skivan inleds med den stora hiten Coming Up och fortsätter med fanfavoriten Temporary Secretary, som Paul spelar live för första gången på den turné han just nu är ute på. Den sortens låt som får de som är på plats för Yesterday och Let It Be att kolla sina telefoner medans nördarna jublar.
Här finns den vackra Waterfalls. Här finns också sånt som Frozen Jap och - om man köper deluxeutgåvan - bonuslåtar som till exempel den långa och långsamt lunkande men aldrig långtråkiga Secret Friend. De låter som det hippaste av det hippa som görs idag, 35 år senare. Fast med bättre melodier. Det är trots allt Paul McCartney vi pratar om. Om en trendig London-DJ hade fått ur sig lika bra låtar hade Stockholms hipsterklubbar fått spola innertaket efteråt. Och att det finns så bra bonuslåtar beror på att skivan först var tänkt att bli en dubbel.
McCartney II är en av McCartneys minst typiska skivor, men också en av hans bästa. Något oväntat och väldigt glädjande blev den en stor framgång när den släpptes sommaren 1980. Etta i England, trea i USA. Nästa skiva, släppt två år senare, skulle bli mer typisk och nästan lika bra.

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida