torsdag, december 16, 2010

Mavis Staples kan sjunga

Mavis Staples Bluesfest Sideshows


1950 blev Mavis Staples, då elva år, medlem i familjebandet The Staple Singers med pappa Roebuck "Pops" Staples speciella gitarrspel som ryggrad och hans döttrars majestätiska sång längst fram. Gruppen hade framgångar med sin gospelinfluerade musik och spelade in för en rad skivbolag. Det sägs att Bob Dylan någon gång i början av sextiotalet bad Pops om Mavis hand, men möttes av ett nej. Under tidigt sjuttiotal fick de sina största hits på klassiska soulskivbolaget Stax med låtar som I´ll Take You There och Respect Yourself, samtidigt som de anklagades av sina vänner i kyrkan för att spela djävulens musik.

Redan 1969 spelade Mavis in sin första soloskiva, som hette just Mavis Staples, och sedan dess har hon med hyfsat jämna mellanrum släppt skivor under eget namn, även efter The Staple Singers gjorde sin sista skiva 1985. Pops avled 2000, 86 år gammal.

I år släppte Mavis You Are Not Alone, ett samarbete med Wilco-ledaren Jeff Tweedy, som också producerat skivan. Låtarna är en blandning av traditionell gospel och nyskrivna låtar, varav särskilt Tweedys nyskrivna titellåt känns som en gammal klassiker redan första gången man hör den. Mavis har sagt att det är den vackraste låten hon sjungit. Jeffs enkla och vackra gitarrspel passar väldigt bra till hennes röst. Jag har aldrig tänkt på hur mycket han fraserar som Curtis Mayfield.

Ska man bara veta en sak om Mavis så är det att hon kan sjunga. Verkligen sjunga. Inte på waila-sig-igenom-en-massa-toner-sättet, utan på ett sätt som gör att man hör, förstår och framförallt känner att hon levt vad hon sjunger. Mavis har hunnit bli sjuttio år gammal och det hörs. Det är menat som beröm. Blues, soul och gospel är USA:s svarta folkmusik och få är lika djupt rotade i den traditionen som Mavis.

När hon tillsammans med sina systrar och pappa satte tänderna i The Bands låt The Weight i filmen The Last Waltz förvandlades den till den uråldriga folkmusik den alltid var avsedd som, när hon på You Are Not Alone sjunger Creedence Clearwater Revivals vita gospelförsök Wrote A Song For Everyone är det ganska lätt att se John Fogerty gå ner på knä av tacksamhet. Här finns också låtar av bl a Allen Toussaint, Randy Newman och Reverend Gary Davis. Den innehåller även en ny version av The Staple Singers gamla Don´t Knock.

Mavis har sagt att hon gärna vill göra en skiva till med Tweedy. Inte mig emot.

Lyssna på You Are Not AloneSpotify
.

Läs mer:

Både Wilco och Mavis fanns med bland årets skivor 2007


Ett gammalt blandband kan med lite tur innehålla både Wilco och The Band

Allen Toussaint är med på ett hörn på Elvis Costello för nybörjare


Läs mer om John Fogerty och Creedence Clearwater Revival


Curtis Mayfield, Marilyn Manson och Ozzy

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida