torsdag, februari 05, 2009

Fantasieggande trolighet i Jävla JohnHar ägnat dagen åt att sträckläsa Jävla John av Eva Dozzi. Boken börjar med The Beatles första Sverigebesök 1963 och mötet med städerskan Katja Gehrman, snabbt omdöpt till Gotcha German, som tvingas städa upp röran efter att en full John Lennon däckat på badrumsgolvet i sitt hotellrum, men inte förrän hon lagt honom på sängen. John faller för Katja och Katja faller för John. Katja blir gravid och flyttas/flyttar till London och göms i en lägenhet där hon bor med dottern.

Boken är alltså kontrafaktisk historia, dvs den handlar om något som skulle kunna ha hänt. Fiktiv fortsättning baserad på en känd verklig händelse. Beatles karriär fortsätter som den gjorde i verkligheten, men John har en hemlig svensk flickvän och dotter.

Skildringen av den unge Lennons personlighet och beteende följer den bild jag själv har av honom. Kärlekstörstande, temperamentsfull - rent av våldsam, rolig, rastlös, kroniskt svartsjuk och osäker. Förmodligen också medveten om allt detta. Han är ett väldokumenterat offer för en olycklig barndom med sin konst som ventil. Det var inte en slump att han skrev en låt med titeln Jealous Guy.

Jag vet inte hur mycket tid Dozzi har lagt på research inför boken, men den bild som ges av Beatles ligger nära vad som egentligen hände. De Beatlesfans som inte vill veta av sin idols mörkare sidor ska inte läsa boken. Glorian hamnar på sned. Om bokens a hade inträffat skulle förmodligen b, c och d utformat sig som det gör i historien. Vem vet egentligen hur många barn beatlarna lämnade efter sig på sina turneér?

Boken kan rekommenderas även för de av er som inte gillar Beatles, den står på egna ben som en passionerad men dömd kärlekskildring som innehåller frustration och skratt, men framförallt det sistnämnda. Den är väldigt formsäker för att vara en debutroman, men jag kan inte låta bli att fundera på en del ovanliga ordval av den sort som brukar förekomma i lite slarvigt översatta romaner, men tillfällena är få och gör snarare att språket sticker ut mer än det irriterar. Är orden rentav valda medvetet?

Däremot är den pseudonym Dozzi ger Lennon under hans in cognito-resa till Sverige av en sådan kaliber att han själv garanterat varit nöjd - Gösta B Kock. Ser fram mot mer från författarens säkra och lättskrivande penna.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida