söndag, november 30, 2008

Megadeth också CD-R aktuella!

Hårdrock låter aldrig så bra som när man är ute och kör bil. Alltså har jag nu gjort dagens andra CD-R. Jag har inte lika många skivor med Megadeth som jag har med Tom Petty, så arbetet med den här skivan var lite enklare och urvalet lite mindre. Jag tog egentligen bara samlingen Capitol Punishment (2000) och fyllde på med de bästa låtarna från bandets två senaste album The System Has Failed (2004) och United Abominations (2007). Så här gick det:



Jag är nöjd. Imorgon ska den provköras.

Etiketter:

Tom Petty & The Heartbreakers CD-R aktuella


1: Det roligaste med samlingar av favoritartister är att beklaga sig över låtarna som borde varit med men inte är det.

2: Jag har ingen samling med bandet som nämns i rubriken att spela i bilen.

3: Ska jag hoppa över några favoriter bara för att ha något att klaga på? Ja.

Jag la ut alla min Petty-skivor på golvet och kugghjulen i hjärnan började långsamt gnissla.

1 Breakdown
2 American Girl
3 I Need To Know
4 Listen To Her Heart
5 Refugee
6 The Waiting
7 Stop Dragging My Heart Around (med Stevie Nicks)
8 Don´t Come Around Here No More
9 Free Fallin´
10 Yer So Bad
11 I Won´t Back Down
12 Runnin´ Down A Dream
13 Into The Great Wide Open
14 Mary Jane´s Last Dance
15 You Don´t Know How It Feels
16 You Wreck You
17 Room At The Top
18 Free Girl Now
19 Down South
20 Saving Grace

Okej. Ingen Walls? Den borde varit med. Ingen The Last DJ? Vad är det för pajsare som gjort den här samlingen? Han har inte ens med Southern Accents. Vet han inte att det är en av Pettys egna favoriter? The Wild One Forever, då? Den borde varit med. Jag hade gjort det bättre själv.

Men ärligt talat, Walls borde verkligen varit med. Hur kunde jag glömma den?

Etiketter:

Scott Walker-dokumentär ger intressant inblick i musikskapande

Scott Walker slog igenom som sångare i Walker Brothers och jättehits som The Sun Ain´t Gonna Shine Anymore. De var inte bröder och ingen av dem hette Walker, men Scotts dramatiska vibratoröst, mörka glasögon och aviga inställning gjorde honom snabbt till flickfavorit. Nästan lika snabbt tröttnade han på sin roll och bandet splittrades. Sedan följde tre framgångsrika soloskivor med titlarna Scott 1, Scott 2 och - wait for it - Scott 3. Hans fjärde skiva anses numera vara hans mästerverk, men Scott 4 floppade när den släpptes 1969. Sedan 1974 har mannen född Noel Scott Engel bara släppt sex album.

I dokumentären Scott Walker: 30 Century Man beskrivs han under inledningen som folkskygg och tillbakadragen. Man förväntar sig en murrig man som pratar osammanhängande, gärna prydd med ett riktigt tomteskägg. Man har väldigt fel. När Scott börjar prata gör han snarare intryck av att vara väldigt avslappnad, förnuftig, insiktsfull och med en avväpnande subtil självdistans. Han pratar om sin musik och hur han tröttande på skriken och ville hitta något eget. Det pratar alla musiker om - få lyckas. Men när man hör musiken i filmen förstår man att Scott, särskilt under de senaste 25 åren, har hittat något som faktiskt är ett eget uttryck.

De obligatoriska kollegorna-med-lovord dyker också upp. Jarvis Cocker pratar skrattandes om hur Scott producerade Pulps svanesång We Love Life kommunicerade med sin keps, Brian Eno pratar om den underskattade poeten Scott, David Bowie är både producent och fan. Delar av Radiohead dyker upp, Alison Goldfrapp och Damon Albarn likaså. Det är en imponerande fanclub. Då nämner vi inte Sting.

Det visar sig att Scott använder sig av intressanta inspelningsmetoder. I början av filmen byggs en stor trälåda. Vad ska den användas till? Det får man veta. Vad ska den slaktade grisen användas till? Det får man veta. Varför ville Walker på åttiotalet höra sin då nya skiva i stora högtalare på hög volym trots att skivbolagets representant blev allt mer utmattad? Det får man veta.

Efter nittio minuter i sällskap med ett sant musikaliskt original har i alla fall mina tvivel om Scotts Walkers stabilitet skingrats. Det kan faktiskt vara så att han är en av få i musikbranschen som är förnuftig. Eventuell galenskap får han utlopp för i musiken.

Etiketter: ,

torsdag, november 27, 2008

Nils Petter Sundgren har rätt


Den legendariska svenska filmrecensenten Nils Petter Sundgren tycker man ska införa bioföreställningar med artonårs-gräns, skriver Svenska Dagbladet. Sundgren har tröttnat på pratande, mobilande och popcornsmaskande. Jag håller med. Nu vet jag inte om det är så enkelt som att införa åldersgräns, men varför inte försöka? Blir man störd är det oftast av ungdomar.

Andra saker som borde förbjudas i biosalonger:

* Folk som ska "knyta" godispåsarna mellan varenda jämras bit de plockar.
* Folk som ständigt måste fråga vem som är vem och vem som gjort vad.
* John Travolta.
* Visande av trailers för filmer man vill se som sedan inte kommer på repertoaren.
* Feta människor som luktar illa och har mysbyxor (Obs! Inte samma sak som träningsbyxor) på sig.
* Allmänna idioter (gäller inte enbart biografer).

Den sista punkten gäller i synnerhet på en specifik visningar av Insomnia för några år sedan, men bör inte tolkas personligt.

Ola Claesson i glädje, humor och arbete.

Etiketter:

Nej, jag har ingen humor

Social inkontinens - när man kissar på sig av att prata med folk.

Mer Göteborgshumor här.

Etiketter:

onsdag, november 26, 2008

John Lennon förlåten av Vatikanen


Vatikanen förlåter John Lennon för hans Jesus-uttalande från 1966 och fastslår att musiken han (Lennon, inte Jesus) skapade med Paul McCartney har blivit en inspiration för mer än en generations popmusiker. Vatikanens åsikter om omslaget till Two Virgins (ovan), stora delar av musiken till albumen Some Time In New York och Mind Games samt Yokos bidrag till Double Fantasy är ännu okända.

Etiketter: ,

tisdag, november 25, 2008

Suomen sota vuonna 1918

Suomessa 28.1.-15.5.1918 käyty sota, jonka toisena osapuolena olivat Suomen eduskunnan ja senaatin joukot eli valkoiset ja näiden tueksi myöhemmin saapuneet saksalaiset joukot ja toisena kansanvaltuuskunnan johtamat punaiset ja bolsevikkivallankumousta tukeneet, Suomessa olleet venäläiset sotavoimat. Suomen sotaa on nimitetty vapaussodaksi, koska sen tulokseksi on katsottu se, että Suomi tuli Venäjästä poliittisesti riippumattomaksi ja saavutti täyden valtiollisen itsenäisyyden. Nimitykset: kansalaissota, sisällissota ja luokkasota panevat taas pääpainon sodan syntyyn vaikuttaneisiin, Suomen sisäisiin, poliittisiin ristiriitoihin ja sosiaalisiin vastakohtaisuuksiin. Puhekielessä on aikaisemmin käytetty myös nimitystä: kapina. Mikään näistä nimityksistä ei ilmaise kaikkia sotaan liittyneitä seikkoja. Vielä nykyäänkin vaikuttavat poliittiset vastakohtaisuudet ovat aiheuttaneet sen, että mitään nimityksistä ei ole täysin haluttu hyväksyä. Och det står jag för.

Etiketter:

Bland-CD! Var? Här! Till bilen!


Vad gör man så här års när solen går ner innan man vaknar? CD-R for the people!

1 Anna Ternheim - What Have I Done
2 The Last Shadow Puppets - The Age Of The Understatement
3 Sia - Soon We´ll Be Found
4 Sean Lennon - Dead Meat
5 Ron Sexsmith - Whatever It Takes
6 Harry Nilsson - Everybody´s Talking
7 Supergrass - Pumping On Your Stereo
8 Edwyn Collins - A Girl Like You
9 The Creeps - Ooh - I Like It!
10 Duffy - Mercy
11 El Perro Del Mar - Glory To The World
12 Frida Hyvönen - Dirty Dancing
13 Love - Alone Again Or
14 Buzzcocks - Ever Fallen In Love
15 Radiohead - There, There
16 Hello Saferide - Anna
17 Fleet Foxes - Blue Ridge Mountains
18 Department Of Eagles - No One Does It Like You
19 Bon Iver - Skinny Love
20 Ryan Adams & The Cardinals - Born Into A Light
21 Patti Smith - Ghost Dance

En blandning av favoriter från i år, favoriter från tidigare år som upptäcktes i år och favoriter från tidigare år som återupptäcktes i år. Tillsätt HP Sauce och kom gärna med egna förslag.

Etiketter:

måndag, november 24, 2008

Lennart Perssons hemsida har landat

Vem ska ha en egen hemsida om musik om inte Lennart Persson ska ha en egen hemsida om musik? Just det, och här är den.

Etiketter:

Gåshud i öronen

En av få saker jag vet om australiensiska sångerskan Sia är att hon är en sångerska från Australien som heter Sia. Jag vet också att hon har en av de vackraste rösterna jag hört och att Soon We´ll Be Found är en av de vackraste låtarna jag hört i år. Och det räcker.

Lyssna här på hennes myspace.

Etiketter:

söndag, november 02, 2008

Glada fjärilar i magen

Bokad, tankad, passad, packad och klar. Det blir ett uppehåll på bloggen nu. Imorgon klockan tio går bilen. Resmålet väntar there beneath the blue suburban skies.

Etiketter:

Låt Den Rätte Komma In värmer hjärtat

http://cdon.se/media-dynamic/images/product/00/00/95/62/36/3/6722a38f-f14b-4a72-acd8-a95666278af6.jpg

När man pratar om bra svensk film brukar man behöva lägga till bra för att vara svensk. Det behöver man inte med Låt Den Rätte Komma In. Den är bra - punkt slut. Den har både djup och yta. Ytan består av knäckande vackert foto signerat Hoyte Van Hoytema. Djupet består av en av de vackraste skildringar av vänskap jag sett. Lina Leandersson som Eli och Kåre Hedebrant som Oskar imponerar i sina roller. Om du funderar på att strunta i filmen för att du inte gillar vampyrfilmer tänker du fel. Det finns förvisso vampyrer i filmen, men det är inte en vampyrfilm. Med det inte sagt att blodet inte både flyter och droppar ibland. Däremot vet Alfredson att det som inte visas är mer otäckt än det man ser och inget är så otäckt som det människor gör mot varandra. Inget är heller så vackert som det människor gör för varandra.

Tomas Alfredsons två senaste filmer Fyra Nyanser Av Brunt och Låt Den Rätte Komma In har gjort honom till en av de stora, i alla fall i min bok. Den sistnämda har blivit en framgång även internationellt, med hittills sammanlagt 13 festivalpriser som facit.

Jag hade höga förväntningar på den här filmen. Även om den kanske inte överträffar John Ajvide Linqvists bok görs den full rättvisa. Det är mer än jag vågat hoppas på. Hösten tillhör en mobbad trettonåring och hans nya kompis.

Läs mer om boken.

Läs en intervju med Tomas Alfredson.

Dagens låt är Something av The Beatles.

Etiketter: ,

lördag, november 01, 2008

Tidning bifogar bröd

The Words hemsida kan man läsa tidningens smarta plan att komma undan hårdare ersättningsvillkor från kedjan Tesco under julen, villkor som drabbar små företag som inte säljer mat:

ImageYou may have read that Tesco intend to change their trading terms with smaller, non-food suppliers so that they'll pay their bills in 60 days rather than the usual thirty. This enables them to improve their cash flow over the Christmas period. At the expense of us and lots of other small companies.

Obviously, this wouldn't bother us at all if we weren't a smaller, non-food supplier. As a valued patron of this magazine this should bother you as well.

The only way we can get round this is by including some food with our magazine in the future. Therefore, beginning with the next issue we shall be slipping one slice of wholemeal bread in each copy that goes to Tesco. This should generally be found near a section break, probably around page 32.

If you would prefer not to have bread with your copy, then the best thing to do is subscribe.

Dagens låt är I Can´t Stand The Rain av Ann Peebles.

Etiketter: