måndag, december 31, 2007

Ett litet inlägg

Fick en ny dator när jag fyllde 30 år idag. Den har internet i sig. Sist i världen är jag nu uppkopplad. Gott nytt år på er!

Men nu är maten klar.

Dagens låt Running Down A Dream av Tom Petty & The Heartbreakers.

onsdag, december 26, 2007

Begagnad tjock engelsman

Är det bara jag eller brukar du önska dig något i julklapp även om du vet att det inte går att få tag på? Det brukar jag och jag tycker det är lika kul varje år. I år var det dags att önska sig filmregissören Francois Truffauts maratonintervjubok med hjälten - hans och min - Alfred Hitchcock. Där fick mina föräldrar något att bita i. Försök få tag på den i världsmetropolen Växjö (det vet inte hur internet fungerar). Mohahaha!
Min haka blev därför rejält tappad när jag på julafton ur ett paket drog vadå om inte en bok som heter Hitchcock Om Hitchcock i en upplaga från 1968 köpt på antikvariat. Det var länge sedan jag blev så upphetsad av en julklapp. Att nästa paket innehöll Tom Petty-dokumentären Running Down A Dream (precis så bra som jag hade hoppats) gjorde inte saken bättre.
Så det var en lyckad jul i år. Det händer inte särskilt ofta. Jultomten kanske inte är död trots allt.
Fick också Sunrise med Elvis Presley. Hans kompletta inspelningar på skivbolaget Sun från mitten av femtiotalet. Och även om det rent historiskt inte var där allt började så var det ändå där allt började. En ung Elvis kompas av gitarr, ståbas och rockhistoriens minsta trumset. Det är omöjligt att inte charmas.
Dagens låt är I´m Left, You´re Right, She´s Gone av Elvis Presley.

söndag, december 23, 2007

Julhälsning från Santa Claesson

Först håller direktören tal och säger till personalen:
"På grund av vår stora genorositet, får ni fira jul här i salen
Så ät och drick och förtär, så länge er benen bär."

Konjak åt far, likör åt mor snart löser upp varje hämning
man tänder granen och tomtebloss, det skapar en vacker stämning.
Fyrverkeri, hurra! Och tomten är full och glad.

Och barnen dansar kring granen och utstöter julesånger
"Små grodor är lustiga att se" blir sjungen minst hundra gånger
Och räven är kry och rask, och far dricker kaffe-kask.

Lucian med sitt änglahår, har tittat för djupt i glaset
hon flörtar vilt med direktör´n som skall betala kalaset
Han söker gärna tröst vid hennes runda bröst.

Och tomten tappar sitt fina skägg och finner det inte åter
Då skrattar alla barnen högt, men Lasse Liten han gråter
som bara Lasse kan, för han tror på tomten han.

Lucian viskar till direktör´n att "Vill du, så kan du få mig.
Men ge dig till tåls, en liten stund, så jag slipper ha kronan på mig.
Dröj bara en kort minut, tills ljusen har brunnit ut."

När festen är slut går man ut på stan och blåser i papptrumpeter
och julefrid över nejden råder, som det så vackert heter.
Och tomten är full som ett as, se det var ett riktigt kalas.

- Nästa år kommer han igen, säger barnen, och då får vi klappar av ´en
Men tror dom det, så tror dom fel, för i år blev han lagd i graven.
Slå i mera öl och mjöd, jultomten är faktiskt död!

God jul!

Dagens låt är Jultomten Är Faktiskt Död av Cornelis Vreeswijk.

fredag, december 21, 2007

Skytte träffar bil - Jesus oskyldig

Göran Skytte har blivit påkörd två gånger. Bilar är hårda och gör ont, särskilt om man får dem på benen. Skytte är troende. Därför tackar Skytte Jesus för att han (Jesus, inte Skytte) har skyddat honom (Skytte, inte Jesus) så att han (Skytte, inte Jesus) trots dessa två påkörningar inte blivit allvarligt skadad.

Jag är förvisso ateist och har kanske inte rätt att uttala mig, men om jag vore Jesus hade jag snarare sett till att Skytte, en av de trogna, inte blivit påkörd - snarare än att han hade blivit påkörd och klarat sig.

Men det kanske bara är jag?

Förvisso anser jag att Jesus är en av de historiska personer som påverkat västvärlden mest av alla människor de senaste, säg, 2007 åren, men hans trafikvett verkar halta lite (kanske inte lika mycket som Skytte, men ändå).

Trots detta - blessed are the cheese makers.

Dagens låt är Chocolate Jesus av Tom Waits.

onsdag, december 19, 2007

Dagens ostron utgår

Min första kund igår:

- Kan jag få den här inslagen?
- Tyvärr, vi slår inte in. Men det finns en bänk där borta med julklappspapper och band.
- Men igår fick jag en julklapp inslagen. Ska jag gå hem och hämta den?

(här tror jag kunden har humor och svarar)

- Ja, gör det.

(här tittar kunden svart på mig och jag förstår att hon inte har humor)

- Det var menat som ett skämt.
- Det var väl inget att skämta om? Du borde inte jobba här.

And now for something completely different.

Dagens låt är Heart It Races av Architecture In Helsinki.

tisdag, december 11, 2007

Årets skivor

Nicolai Dunger - Rösten & Herren
Nicolai gör det som alla musiker påstår att de gör: sin egen grej. Han är också irriterande produktiv (13 skivor på 10 år). Detta är hans andra skiva på svenska och den första med egna, väldigt personliga, texter. Det kan vara det bästa han gjort.
Eldkvarn - Svart Blogg
Kärnan i det här bandet debuterade redan 1853 (1974) som Piska Mig Hårt (sant) och gjorde de inte sin bästa skiva i år så gjorde de i alla fall sin näst bästa (1999:års Limbo?). Det är en ganska ovanlig formkurva. Dessutom är väl Fulla För Kärlekens Skull årets vackraste låttitel?
The Good, The Bad & The Queen - The Good, The Bad & The Queen
När Blur slog igenom kunde man inte tro att Damon Albarn skulle utvecklas till en av de mest mångfaceterade visionärerna inom popmusiken. Är det popmusik? Kanske inte. Men å andra sidan kan man inte säga att det inte är popmusik. Och spelar det någon roll?
Nisse Hellberg - En Tiger I Tanken
Wacka-wacka! Det är inte lätt att spela den här sortens musik utan att det blir unken nostalgisk gubbrock, men när Nisse backas av Helltones låter det ledigt, avspänt, kärleksfullt och lekfullt. De Nisseistiska formuleringarna och iaktagelserna roar och berör om vartannat.
Joy Division - Unknown Pleasures/Closer
Dessa bägge skivor släpptes ursprungligen 1979 och 1980. I år kom de remastrade med varsin live-CD. Det känns konstigt att jag inte köpte min första Joy Division-skiva förrän förra året, de känns redan så bekanta. Det är musik som griper tag och tröstar. Vackert.
Nick Lowe - At My Age
Det har tagit sex år att göra denna ca 33 minuter långa skiva. Det tar lång tid för farbror Lowe att skapa material som låter så självklart enkelt, som om det tagit fem minuter att skriva. At My Age är ett välsnidat examensarbete i låtskapande som förtjänar MVG.
Bruce Springsteen - Magic
Om E Street-comebacken The Rising 2001 förenklat var en uppdaterad Born In The USA är detta Darkness On The Edge Of Town. Melodiernas mjukhet döljer ibland texternas mörker. Springsteen fortsätter sin utforskning av kärlek, vänskap, moral och klockspel.
Mavis Staples - We´ll Never Turn Back
Det finns sångerskor och det finns sångerskor. Mavis växte upp i den amerikanska södern och hennes gospelrötter skiner igenom på den här skivan. Hon får mig förvisso inte att tro på Jesus, men hon får mig att tro på mänskligheten. Det är kanske ännu bättre.
Wilco - Sky Blue Sky
Kanske kan den lite slarvigt beskrivas som Wilcos soulskiva och med vänliga tjurskallen Jeff Tweedys mått mätt är det ganska lättlyssnat (inga kvartslånga rundgångsövningar eller pålagt radiobrus). Melodikern Tweedy dominerar och det var ett tag sedan.
Neil Young - Live At Massey Hall
Ensam med gitarr och piano trollbinder Young som få. Det här spelades in 1971 men är ingen nostalgisk historielektion. Många av dessa låtarna var outgivna när konserten gavs (och blev senare stommen i Harvest) men de känns som klassiker allihop.
Dagens låt är Poor Old Dirt Farmer av Levon Helm.

En ledig måndag är en bra måndag

En ledig måndag är lyx, särskilt - även - om man jobbat hela helgen. Jag sov tills naturen väckte mig (elva kanske). Sedan tog jag det lungt en stund till, såg till att skicka ett långt mail till en vän, såg Luuks möte med Paolo Roberto (en intervju, inte en boxningsmatch), motionscyklade i trettio raska minuter (skönt), åt lunch (gott), fikade med en vän (trevligt), bioade med samma vän (American Gangster, helt klart sevärd) och läste klart en textsamling av Jan Gradvall (sparade Eldkvarn-artikeln till sist) och sedan var den lediga dagen slut. Nattelinatt.
Dagens låt är Lycklig Måndag av Wilmer X.

söndag, december 09, 2007

Sedan senast

Joy Divisions Unknown Pleasures knackade på i min brevlåda. Remastrad, snyggt förpackad och med en intressant historik i texthäftet (däremot inga låttexter). Dessutom är musiken ganska bra. Och om inte det vore nog kommer snart boken Touching From A Distance av Deborah Curtis att knacka på samma brevlåda. Deborah blev Joy Division-sångarens unga änka när han tog livet av sig 1980.

Jag har köpt Linus På Linjen-boxen. Tre skivor med 290 minuters väl avvägda raseriiutbrott. Hittills är favoriten när Linus imiterar Napoleon och pratar sitt nonsensspråk (fast på franska), när han tröttnar lägger han hatten upp och ner i en sjö och använder den som båt istället.

Igår hade jag en kund på Åhlens som hette L*i*l*l*e*b*i*l (man tar signatur från folk som ska lämna tillbaka varor). Hon skulle lämna tillbaka en ljusstake för att ljuset var kallt. Hon ville ha en med varmt ljus. Jag förstod inte vad hon pratade om så hon fick pengarna tillbaka.

Funderar också på att skriva ett inlägg där jag på ett rimligt och sansat sätt går igenom vilka skivor som varit årets bästa.

Idag är det ett år sedan morfar gick bort och det känns fortfarande overkligt att han inte finns längre. Jag saknar hans skratt, hans humor och hans snällhet. Om jag får barn någongång ska jag försöka vara en lika bra pappa som han var morfar.

Dagens låt är Keep Me In Your Heart For A While av Warren Zevon.

måndag, december 03, 2007

Olika taktik

Olika reklamkanaler har olika taktik. Kanal 9 har t ex bara två reklampauser i sina entimmesprogram och de pauserna kan vara 7-8 minuter långa. TV3:s taktik ser något annorlunda ut. I ett entimmesprogram kan de få in 27 korta pauser. Tidsmässigt visar de förstås inte mer reklam än Kanal 9 - det bara känns så.
Jag föredrar en längre paus. Då kan man fixa en macka eller en kopp te, man kan läsa en artikel i The Word, man kan lyssna på en halv genomsnittlig Pink Floyd-låt eller 1/4-dels Miles Davis. Det tycker jag om. Under en av treans pauser hinner man inte ens fisa utan att missa första repliken efter avbrottet (här utgår jag från att fisen är av medellängd och varar ca 35-40 sekunder). Att ordna en fika är helt kört. Och läsa en artikel? Möjligtvis på Metros kultursida.
Vad föredrar du?
I lördags började mitt decemberjobb på Åhlens. Den första kunde jag hade frågade "har ni Levon Helms nya?". Det hade vi inte, men ändå. Sånt värmer hjärtat.
Dagens låt är När Blev Ditt Hjärta En Iskall Plats av Nisse Hellberg.